Sinek kapan bitkisi ile ilgili genel olarak sıkça sorulan soruları sizin için cevapladık. Mutlaka okuyunuz! Sinek kapan ile ilgili aradığınız birçok sorunun cevabı burada var.
Sinek Kapan bitkisi için hangi gübreyi kullanmayalım?
Sinek kapan bitkisi için kesinlikle gübre kullanmayınız. Bitki gerekli olan tüm besin ve mineralleri yapraklarından almalıdır.
Sinek Kapan Bitki ne kadar büyür?
Yetişkin bir venus fly trap 12 ile 15 santim arasında iken olgunluğa erişir. Her bir yaprağı ise 3 ile 9 santim uzunluğunda büyür. En büyük kapan boyu ise yaklaşık 6 santim civarındadır.
Ne sıklıkla bitkilerimi beslemeliyim?
Bitkinizi beslemeniz şart değildir. Heleki bitkiniz dışarıda yaşıyorsa kendi besinini kendisi yakalayacaktır.
Eğer bitkinizi içeride besliyorsanız ve bitkinizi beslemeyi seviyorsanız ayda bir kaç sinek bitkinizi beslemek için yeterli olacaktır. Kesinlikle bitkinizi sucuk salam sosis et gibi yiyeceklerle beslemeyin. Eğer bu besinlerle beslerseniz kapan ölecektir. Sinek kapan bitkinizi sadece canlı sineklerle ve böceklerle besleyin.
Doğada sinek kapan bitkileri nerede görebilirim?
Venus Fly Trap Amerika’da Kuzey ve Güney Carolina’da yaşar. Sinek kapan bitkisinin bulunabileceği alanlar aşağıda verilmiştir.
1) The Green Swamp
2) Stanley Rehder Carnivorous Plant Garden in Wilmington, North Carolina
3) Croatan National Forest
Yeni bir sinek kapan bitkisi aldım ve bazı yaprakları kararmış. Ne yapmalıyım?
Eğer sinek kapan bitkinizi çıplak kök olarak geldiyse (yani saksıda dikili değil), eski kapanların kararması oldukça normal. Bitki belli bir süre sonra yeni kapanlar oluşturmaya başlayacaktır.
Eğer saksıda dikili olarak aldıysanız bitkinin kapanları önceden kararmış olabilir. Unutmayın ki sinek kapan da bir bitkidir. Yaşlanan yapraklar kuruyacak ve yeni yapraklar oluşturacaktır. Eski tamamen kararan yaprakları temizleyebilirsiniz.
Sinek Kapan Bitkisi ne kadar süre yaşar?
Sinek kapan bitkisine iyi baktığınız sürece ölmeyecektir. Çünkü bitkinin her yaprağı ana bitkiden ayrı büyür yani kendi kök sistemine sahiptir. Eski yapraklar ölürken bitki yeni kapanlar üretecektir. Bu döngü sürekli devam edecektir.
Ayrıca sinek kapan bitkisi kendi kendine bölünerek yeni bitkiler oluşturur. Böylece sürekli çoğalarak bu döngüyüde uzatmış olurlar.
Sinek Kapan Bitkisi için aktif büyüme sezonu ne zamandır?
Sinek kapan bitkisi kışın yani Kasım ile Şubat arası kış bakımına (dormancy) girer. Sıcaklığın ve fotosentez periyodunun düşüşü bitkinin kış bakımına (dormancy) girmesini tetikler. Şubat ayının ortalarında günler uzadıkça sinek kapan bitkisi yavaş yavaş kış bakımından çıkmaya başlar. Bitkinin büyümesi mayısın ortasına kadar yavaş iken mayıstan sonra bitki hızlı bir şekilde büyümeye başlayacaktır.
Sinek Kapan bitkisini ne zaman saksı değişimi yapmalıyım?
Sinek kapan bitkisi için saksı değişimi için en uygun zaman bahardır. Bitki dormancy kış bakımından çıkarken saksı değiştirmek en sağlıksıdır ama siz istediğiniz zaman saksı değişimi yapabilirsiniz. Sinek kapan bitkinizi 2 yılda bir hem saksı hem de toprak değişimi yapabilirsiniz. Çoğu etobur bitki yetiştiricisi sinek kapan bitkilerinin toprağını her yıl değiştirmek istediği için aynı zamanda da saksı değişimi yapıyorlar. Derin saksı kullanmak bitkinin kök sistemini geliştireceği için sinek kapan bitkisi derin saksılarda daha sağlıklı olacaktır.
Sinek Kapan bitkimi besledim ama avını sindirmiyor. Sorun mu var?
Eğer bitkiniz sağlıklı değilse ya da havalar serinse sindirme işlemei daha yavaş olur. Eğer bitkinin koşulları iyiyse venus fly trap avını 7 ile 10 gün arasında sindirir. Ayrıca sindirmek derken avını tamamen yiyip bitirmez.
Sinek Kapan bitkim avını yakaladıktan sonra açılınca sinek hala yerinde duruyor?
Venus Fly Trap avını tamamen sindirmez. Avını yakaldıktan sonra önce avını öldürür. Daha sonra gerekli bütün besin ve mineralleri avından karşılar. Avının sadece dış iskeleti kalır.
Sinek Kapan Bitkimin etrafında yosun ve yeşil bir şeyler çoğalıyor. Bunlar bitkiye zarar verir mi? Ne yapmalıyım?
Eğer bitkinizin etrafında yeşile benzer mold (küf) oluşuyorsa bitkinizi fazla nemli ya da ıslak tutuyorsunuz demektir. Bir çok insanın düşüncesinin aksine, sinek kapan bitkisi yüksek nem gerektirmez. Benim yaşadığım yerde yazın nem oranı %30’un altına düşüyor ve tüm sinekkapan bitkilerimi yazın dışarıda bakıyorum (Ankara).
Bitkinin etrafındaki mold(küfü) kolayca alabilirsiniz. Bitkinize zarar vermese görüntü olarak hoş olmayabilir. Eğer bitkinizin etrafında çıkanlar yosun ise öylece bırakabilirsiniz.
Sinek Kapan Bitkisi yazın çok sıcaklarda yaşar mı?
Sinek kapan bitkisi 40 dereceye kadar sıkıntısız yaşayabilir. Habitatlarında sıcaklık ortalama 25 – 32 derece olurken zaman zaman 40 dereceye çıktığı kayıt edilmiştir. Bu yüzden 40 dereceye kadar korkmanıza gerek yok. Ama sıcaklık bunun üstüne çıkıyorsa kavurucu sıcaklarda bitkinizi gölge bir yere koymanızı tavsiye ederiz.
Aldığım sinek kapan bitkisinin tüm kapanları kargoda gelirken kapanmış? Bu zararlı mıdır?
Eğer bitki herhangi bir canlı av yakalamadan kapanı kapandıysa, kapan bir iki gün içerisinde açılacaktır. Eğer hala sıcaksa bu süre daha da az olacaktır. Bunun bitkiye herhangi bir zararı yoktur.
Sinek kapan bitkimi böceklerden başka bir şeyle besleyebilir miyim? Salam sosis sucuk et verebilir miyim?
Kesinlikle hayır. Asla asla bitkinin kendisinin doğada yakayamacağı bir şey ile bitkinizi beslemeye çalışmayın! Eğer bitkinin kendisi için doğal olmayan bir şey ile beslerseniz kapan yavaş yavaş kararacak ve ölecektir. Bitkinizi tavuk biftek gibi besinlerle sürekli beslemeye çalışırsanız bitkinizi öldürecebilirsiniz.
Sinek kapan bitkinizi sadece böceklerle besleyebilirsiniz. Sinek, arı, örümcek, solucan ve benzeri böceklerle besleyebilirsiniz. Aslında bitkinizi beslemenize bile gerek. Eğer bitkinize içeride bakıyorsanız bolca ışık verin bu onlara yetecektir. Bitkinize dışarıda bakıyorsanız kendi avını kendi yakalayacaktır.
Sinek kapan bitkimin kapanları kırmızı renkte değil. Bir sorun mu var?
Bazı özel türler sadece yeşil renktedir ne yaparsanız yapın kapanları kırmızı renk yapamazsınız. Diğer bitkiler için ise kırmızı renk tamamen vereceğiniz ışık ile alakalıdır. Eğer bitkinize bolca güneş ışığı verirseniz kapanlar kırmızı renge dönecektir. Btikinin kapanlarının kırmızı renkte olup olmaması kesinlikle sağlıklı olup olmaması ile ilgili değildir.
Sinek kapan bitkim ne zaman büyük kapan üretecek?
Sinek kapan bitkisinin kapan boyutu genellikle yaş ile alakalıdır. Tabi bu da demek değildir ki bitkinin kapan boyutu her zaman büyeyecek. Belli bir yaştan sonra kapan boyutu sabit kalır. Bu da genellikle 6-7 yaş arası bitki demektir. Tabi ki kapan büyüklüğü sinek kapan bitkisinin çeşitleri arasında değişiklik gösterir. Bazı venus fly trap çeşitlerinin kapanları çok büyük iken bazılarının ise küçüktür.
Sinek kapan bitkimin küçük ya da sorunlu kapan üretmesi normal mi?
Evet bu oldukça normal özellikle kış aylarında sonra ya da saksı değişiminden sonra. Temmuz ve ağustos aylarında bitki en güzel kapanları üretmeye başlayacak ve bu da kışa kadar devam edecektir.
Sinek kapan bitkimi besledim ama kapanı ölüyor. Neden?
Eğer bitkinizi kendisinin doğada yakalayamacağı bir şey ile beslediyseniz kapanın kararması normaldir. Kapan eğer yaşlı bir kapansa avını sindirmeden ölebilir. Ya da kapanın boyutuna göre büyük bir av yakadıysa ölebilir. Bu durumda kapan tamamen kapanmayacak ve sindirim enzimleri kapanın yüzeyine yayılacak ve kapana zarar verecektir. Bazen de hiç bir sebeb yokken bile kapan kararabilir. Önemli olan bitkinizin sağlığında bir sıkıntı olup olmadığıdır.
Sinek Kapan Bitkimi Beslemeli miyim?
Sinek kapan bitkisinin düzenli beslenmesi bitki için yararlı olabilir ama bitkiyi beslemek zorulnlu değildir. Sinek kapan bitkisi sadece ışıkla diğer bitkiler gibi fotosentezle kendi besinini üretebilir. Sinek kapan bitkisini bu bile yeterli olacaktır. Ancak düzenli olarak beslenen bitki daha hızlı gelişecektir.
Bitkinizi böcekler haricinde kesinlikle başka bir şey ile beslemeyin. Sucuk salam sosis et tavuk gibi besinlerle beslemeye çalışmak beslediğiniz kapanı öldürecektir. Bunu düzeni olarak yaparsanız sinek kapan bitkiniz ölecektir.
Aslında bitkinizi dışarıda bakıyorsanız beslemenize gerek yok. Bitki kendi avını kendisi yakalayacaktır.