Etobur Bitki Sulama
Etobur bitki bakımı konusunda karşılaşacağımız sorunlardan birisi de etobur bitkiler için gereken suyu bulmaktır. Hepimizinde bildiği gibi etobur bitki sulama da çeşme suyu kullanamayız. Etobur bitkiler mineral bakımında az su le sulanmalıdır. Saf su, klima suyu, yağmur suyu ve ters osmos suları mineral bakımında az sular olup etobur bitki sulama da kullanılabilir. Tabi ki zaman zaman bu suları bulmakta zorlanabiliriz. Sinek kapan bitkisi ve etobur bitki sulama için sık sık sorulan sorulardan bazıları:
Aşağıdaki saydığım yöntemler sinek kapan bitkisi ve etobur bitki sulamasında kullanılmaz!
Suyu bir süre dinlendirmek
Suyu bir kap içerisinde uzun süre dinlendirmek, suyun içindeki mineralleri çıkarmayacaktır. Ne kadar beklerseniz bekleyin suyun içindeki mineraller hala suyun içindeki kalacaktır. Bu yöntemle ancak bir miktar (?) klorun gitmesine sebep olabilir. O yüzden bekletilmiş su etobur bitkilerde kullanılmaz
Suyu bir süre kaynatmak
Suyu kaynatmanız etobur bitkiler için zararlı olacak mineralleri çıkarmayacaktır. Bu yöntemle ancak suyun içindeki canlı organizmaları öldürebilirsiniz. Aynı şekilde belki suyu kaynatarak içindeki klorun azalmasına sebep olabilirsiniz. O yüzden kaynamış suyu etobur bitkileri sulama da kullanamazsınız!
Peki etobur bitki sulama için hangi suları kullanacağımızı nasıl bileceğiz? TDS (Total Dissolved Solids ) metre cihazı alarak kullanacağınız su içerisindeki mineralleri ölçebilirsiniz. TDS, suların mineral ve iyon zenginliğini gösteren önemli parametrelerden bir tanesidir. Birimi; mg/litre veya ppm (Parts Per Million) ile ifade edilir. Etobur bitkiler için PPM değeri maksimum 60 olmalıdır. Saf suyun PPM değeri sıfırdır. Etobur bitkiler ve sinek kapan bitkisi için PPM değeri 60’dan fazla olan suları kullanamazsınız. Türkiye’de genel olarak çeşme suyunun PPM değeri 90 ve üzeridir. Bu değer bölgeden bölgeye değişsede genelde 60 PPM değerine yaklaşamamaktadır. O yüzden dediğimiz gibi çeşme suyunu etobur bitkileri sulama da kullanamazsınız.
Yukarıda bahsettiğimiz suları bulamazsanız bazı marka suları etobur bitkiler için kullanabilirsiniz. Etobur bitkilerde kullanabilir marka su listesi ile ilgili yandaki videomuzu izleyerek daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Marka sular ile ilgili sorularınız olursa videonun altına yorum yapabilir ya da Soru Sor bölümünden sorabilirsiniz.
Marka suların TDS değerleri
Sırma = 134 PPM
Elmacık AOÇ = 98 PPM
Ceysu = 94 PPM
Saka = 87 PPM
Sağlık = 81 PPM
Hayat = 77 PPM
Nestle = 68 PPM
Pınar = 67 PPM
Erikli = 59 PPM
Damla = 77 PPM
Assu = 37 PPM
Abant = 29 PPM